Top 50 Odisha G.K MCQs For OSSSC RI, ARI, Exams

Top 50 Odisha G.K Questions Which are Already Comes in Various Exams Held in Odisha Like OSSSC/OSSC/OPSC/OPRB Exams. We Discuss Top 50 Odisha G.K MCQs For Odisha Exams Like Forest Guars, Forester, LSI, RI, ARI, Amin, ICDS, SFS, CGLRE, ASO, IRB, OSAP & Other Exams .

Q1) When did Bhubaneswar become the capital city of Odisha:
A) 1936 B) 1940
C) 1945 D) 1948
Answer: Option D

The capital was shifted to Bhubaneswar in the year 1948, just after India gained its independence from the British Post-independence, Bhubaneswar was formally inaugurated as the capital of the Indian state of
Odisha on 13th April, 1948. 19 August 1949, Bhubaneswar replaced Cuttack as the political capital of the state of Odisha

Q2) Which of the following is the only UNESCO World Heritage site in Odisha:
A) Sun Temple Konark B) Chilka Lake
C) Hirakud Dam D) Jagannath Puri Temple
Answer: Option A

‘Sun temple of Konark’ is one of the most renowned temples in India and is a World Heritage Site inscribed in 1984 as cultural property of India.

Q3) What is Deomali about Odisha:
A) A Famous Folk Dance B) Highest Mountain Peak
C) A Famous Folk Music D) Tribal Group in Eastern Odisha
Answer: Option B

Deomali, is a mountain peak in the Chandragiri  Pottangi subrange of the Eastern Ghats. It is located
near Koraput town in the Koraput district of Odisha Elevation: 1,672 m (5,486 ft
)

Q4) Ma Mangala temple of kakatpur in puri district was built by:
A) Baraha Keshari B) Nrup Keshari
C) Markata Keshari D) Ananga Bhima Deva
Answer: Option A


Q5) Who among the following was the first Odia to become Supreme Court Judge:
A) Arjit Passayat B) Ranganath Mishra
C) Indrajit Ray D) Gatikrushna Mishra
Answer: Option B

Ranganath Misra was born on 25 November 1926 in Banapur, Odisha into an Odia Brahmin family. Justice
Misra was elevated as a Judge of the Supreme Court on March 15th 1983. He became the 21st Chief Justice of India

Q6) Which of the following is considered to be the first port in Odisha:
A) Damara B) Kirtania
C) Chandabali D) Paradip
Answer: Option C

Before the 19th century AD, Chandabali was a small fishing village, and a natural river port. In 1866,
trading began from this port to Bengal and in 1881, it was declared a government port by the British
government. This led to growth and development of a market for agricultural produce.


Q7) Who among the following is responsible for the effective implementation of Sarba Siksha Abhiyan in Odisha:
A) OPEPA B) OSSTA
C) DEE D) DHE
Answer: Option A

Odisha Primary Education Programme Authority (OPEPA) came in to existence as a registered society on 30th January 1996. OSEPA (Odisha School Education Programme Authority)

Q8) Who among the following is popularly known as the Grand Old Man of Odisha:
A) Gopabandhu Das B) Fakir Mohan Das
C) Madhusudan Das D) Gauisankar Ray
Answer: Option C

Madhusudan das was known as The grand old man (Kulabruddha). He was also known
as Utkala Gouraba (Pride of Utkal). Madhusudan Das was born on 28 April 1848 in the village of
Satyabhamapur which is 20 kms away from Cuttack. He is popularly known as UtkalGourav. He was the
first graduate, MA and BL of Odisha.(first Odia to earn a law degree)

Q9) Odisha state maritime museum is located at:
A) Paradip B) Gopalpur
C) Cuttack D) Balesore
Answer: Option C

Odisha State Maritime Museum. Jobra, Cuttack, Odisha. The modern museum exhibits beautiful
ancillary displays in galleries distinguished under maritime history, boat and ship building, monuments
on Odisha coast, Jobra workshop, ritual and navigation.

Q10) First Odia to win Kendriya Sahitya Academy Award:
A) Gopinath Mohanty B) Sadashiva Mishra
C) Surendra Mohanty D) Kanhu Charan Mohanty
Answer: Option A

Gopinath Mohanty was the first winner of this award. in 1957 Awarded for: Literary award in India
Sponsored by: Odisha Sahitya Akademi First winner: Gopinath Mohanty Most Recent winner: Hrushikesh Mallick

Q11) In which year kalpahad invaded Odisha:
A) 1645 B) 1647
C) 1567 D) 1576
Answer: Option C

Q12) Who is the first Odia international cricket
player
A) Debasish Mohanty B) Shiv Sundar Das
C) Rajib Biswal D) Sanjay Raul
Answer: Option A

Debasish Mohanty is a former Indian cricketer who played in 2 Tests and 45 ODIs from 1997 to 2001. He
was a right-arm medium-fast bowler

Q13) Bande Utkala Janani the state song of Odisha is composed by:
A) Laxmikanta Mohapatra B) Madhusudan Rao
C) Mayadhar Mansingh D) Radhanath Ray
Answer: Option A

Written by Kantakabi Lakshmikanta Mahapatra, ‘Bande Utkala Janani’ was first sung at the 9th
session of the Utkal Union Conference at Puri in.


Q14) Who among the following had the first martyr of Odisha who sacrificed his life fighting against the British in 1804:
A) Pabitra Mohan Pradhan
B) Jay Krushna Rajguru
C) Baji Raut
D) Surendra Sai
Answer: Option B

Jayakrushna Rajaguru Mohapatra , the indomitable minister of the Raja, was hanged in 1805 for abetting
the rebellion and became the first martyr of Odisha. In 1817, some 400 Kondhs descended from the
Ghumusar area to rise in revolt against the British.

Q15) Which of the following tribes constitute the largest group among the tribe population in Odisha:
A) Paraja B) Gonds
C) Kondhs D) Saora
Answer: Option C

Main tribes The Kondha or Kandha is the largest tribe of the state in terms of population. They have a
population of about one million and are based mainly in the Kandhamal and adjoining districts
namely Rayagada, Koraput, Balangir and Boudh.

Q16) Sadharana Pathe is an autobiography written by:
A) Fakir Mohan Senapati B) Dr. Harekrushna Mahatab
C) Kunja Bihari Das D) Rabi Singh
Answer: Option B

Q17) Who was the leader of the popular Khurda rebellion:
A) Buxi Jagabandhu B) Jayee Rajguru
C) Madho Singh D) Laxman Nayak
Answer: Option A

The Paika Rebellion was led by Bakshi Jagabandhu, the former bakshi or commander of the forces of the
Raja of Khurda. Jagabandhu Bidyadhara Mohapatra Bhramarbara Raya popularly known as Buxi Jagabandhu


Q18) Which book is still followed for the preparation of panjika in Odisha:
A) Madala Panji B) Sidhanta Darpana
C) Gupta Chintamani D) None of These
Answer: Option B

Siddhanta Darpana is an immortal creation of the famous Odia astrologer Samanta Chandrasekhar.
(Pathani Samanta ) Astrology emanates from the Vedic thoughts.


Q19) Who is known as Mother Teresa of Odisha:
A) Ramadevi B) Malati Choudhary
C) Kuntala Kumara Acharya D) Sarala Devi
Answer: Option A

Rama Devi Choudhury was popularity known as Maa or Mother by the people of Odisha, as Teresa was
known as Maa or Mother Teresa, by the people of India.


Q20) Which one of the following is the first Odia
novel:
A) Matira Katha B) Padmamali
C) Babaji D) None of these
Answer: Option B

The first completed novel in Odia language is “Padmamali” by Umesh Chandra Sarkar.It was
published in 1888. Though another novel “Saudamini” was published in 1878 , it was published in a serial basis in the mazagine “Odia madhupa” but remain incompleted. So “padmamali” is considered as first odia novel.

1- Shilapadma – Pratibha Ray
2- Yajnaseni – Pratibha Ray
3- Amruta Phala – Manoj Das
4- Aakashra Isara – Manoj Das
5- Mana Gahirara Chasa – Gopinath Mohanty
6- Parichaya – Pratibha Ray
7- Nila Saila – Surendra Mohanty
8- Manojdasank Katha O Kahini -Manoj Das
9- Mo Kahani (Autobiography of Kunjabihari Das) –
Kunjabihari Das
10- Barsa Basanta Baishakha – Pratibha Ray

Q21) Who is popularly known as Utkal Keshari in Odisha:
A) Harekrushna Mahatab B) Gaurishankar Ray
C) Padma Charana Patnaik D) Biju Patnaik
Answer: Option A

Born on 21 November 1899 in the village of Agarpada in Bhadrak district He is popularly known
as the ‘Lion of Odisha’ and also as ‘Utkal Keshari’

Q22) Sukinda Valley in Odisha is famous for:
A) Iron B) Nickel
C) Chromite D) Copper
Answer: Option C

Sukinda has an abundance of chromite, around 97% of India’s total deposits. The valley is abundant in the
deposits of chromite and has the largest open cast chromite ore mines in the world.

Q23) Who is the writer of Govinda Chandra Tika:
A) Jagannath Das B) Achyutananda Das
C) Balram Das D) Yosawanta Das
Answer: Option D

Q24) The Tribal language that has the most
significant number of the speaker is:
A) Kui B) Mundari
C) Kondh D) Santhali
Answer: Option D

Santhali is written in Ol Chiki script and spoken by 6.4 million people, according to the 2001 census, in
India alone and its speakers live mostly in Jharkhand, West Bengal, Odisha and Assam. It is also spoken in
Bangladesh and Nepal. The Santals, one of the populous tribal communities
of India, are mainly found in the districts of Mayurbhanj, Keonjhar and Balasore in the State of
Odisha.

Q25) Who has written the prayer Ahe Dayama Biswabihari:
A) Abinash Mohapatra B) Ramakrushna Nanda
C) Ramchandra Mishra D) Satyajit Barala
Answer: Option B

Q26) The original name of saint Chaitanya was:
A) Biswarup B) Gangadhar
C) Bishwambar D) Rupeswar
Answer: Option C

Caitanya Mahāprabhu; (Vishvambhar Mishra) was a 15th-century Indian saint who is considered to be the
combined avatar of Radha and Krishna by his disciples and various scriptures. Chaitanya is
sometimes called Gauranga or Gaura due to his molten gold–like complexion. His birthday is
celebrated as Gaura-purnima. He is also called Nimai due to him being born underneath a Neem tree.

Q27) What percentage of Odisha state land is covered by forest:
A) 33.50% B) 27.4%
C) 31.38% D) 32.4%
Answer: Option A

The forest cover is estimated at 52,155.95 sq km, comprising 33.50 per cent of the total geographical
area of Odisha, according to the report of the Forest Survey of India, Dehradun.

Q28) The Gajapatis were a medieval Hindu dynasty
that ruled over Kalinga from:
A) 1334 to 1441 B) 1434 to 1467
C) 1534 to 1541 D) 1434 to 1541
Answer: Option D
The Gajapatis were a medieval Hindu dynasty that ruled over Kalinga (the present day Orissa), large
parts of Andhra Pradesh and West Bengal, and the eastern and central parts of Madhya Pradesh and the
southern parts of Bihar from 1434-1541. Gajapati dynasty was established by Kapilendra Deva in 1434.
During the glorious reign of Kapilendra Deva, the first Gajapati king, the borders expanded and the king
took the title of Sri Sri … (108 times) “Gajapati Gaudesvara Nava Koti Karnata Kalvargesvara”. This
title is still used by the kings of Puri during the Ratha Yatra. The significant rulers of this dynasty were
Purushottama Deva (1467–97) and Prataparudra Deva (1497–1540). The last ruler Kakharua Deva was
killed by Govinda Vidyadhara in 1541, who founded the Bhoi dynasty.

Q29) The kingdom of Odisha reached the zenith of its glory under which dynasty:
A) Ganga Dynasty B) Bhoi Dynasty
C) Mukunda Deva D) Mughal
Answer: Option A

The Chodagangas, also known as the Eastern Ganga Dynasty, ruled Kalinga from the 11th – 15th century.
The kingdom consisted of present-day Odisha, parts of West Bengal, Chhattisgarh and Andhra
Pradesh. Kalinganagara was their capital (presentday Srimukhalingam in Srikakulam district of Andhra
Pradesh bordering Odisha). The Sun temple at Konark was built by Chodagangas. It is also
important to mention that the Kesaris ruled Orissa prior to the Gangas and built the Lingaraja temple at
Bhubaneshwar.

Q30) The great poet Jayadeva flourished during which dynasty in Odisha:
A) Gajapati B) Ganga
C) Bhoi D) Karani
Answer: Option B

Jayadeva was an Indian poet who wrote the Sanskrit song Gita Govinda “Song of the Krishna” in the
12th century. During the Ganga dynasty in Odisha, the renowned poet Jayadeva flourished.

Q31) Which Ganga ruler built the world-famous Konark temple:
A) Narasimha Deva I B) Bhanu Deva IV
C) Chodaganga Deva D) Rajaraja Deva
Answer: Option A

The Konark Sun Temple was built in 1250 CE during the reign of the Eastern Ganga King Narsimhadeva1 from stone in the form of a giant ornamented chariot dedicated to the Sun god, Surya. Konark temple was also called “Black Pagoda” due to its colour. It was used as a navigational landmark by
sailors during ancient times in Odisha. It was declared by UNESCO as a World Heritage site in 1984

Q32) Who built the well decorated and well sculptured temple of Konark:
A) Angavimadeva I B) Narasimhadeva I
C) Narasimhadeva II D) Narasimhadeva III
Answer: Option B

Q33) Sri Chaitanya, the famous Vaishnava saint of Bengal, had come to Odisha during the reign of:
A) Prataparudra Deva B) Kapilendra Deva
C) Chodaganga Deva D) Raja Rajadeva I
Answer: Option A

Q34) Quli Qutb Shah invaded Odisha during the reign of which ruler:
A) Prataparudra Deva B) Raghuji Bhonsle I
C) Narasimha Deva D) Govind Vidyadhara
Answer: Option A

Quli Qutub Shah was the general of Sultan Mahmud Shah of the Bahamani kingdom. Shah invaded
Odisha in 1522 AD. He was defeated by Prataprudradeva.

Q35) What were the provinces known in Odisha during the period of the Ganga Dynasty:
A) Dauvarika B) Panchali
C) Bhoga D) Visayas
Answer: Option D

The heartland of the Prachya Gangas had three parts of Kalinga namely, Daksina Kalinga (Pithapura),
Madhya Kalinga (Yellamanchili Kalinga or Visakhapatnam) and Uttara Kalinga (districts of
Srikakulam, Ganjam, Gajapati and Rayagada).

Q36) Lingaraja temple at Bhubaneswar was built in __ architecture:
A) Nagara Style B) Vesara Style
C) Dravidian Style D) Kalinga Style
Answer: Option D

Lingaraja temple is located in Ekamra Kshetra, Old Town, capital of Bhubaneshwar. Kalinga architecture has been used to build Lingaraj temple. It is believed that the Kings of Somavamsi dynasty built the Lingaraja temple. Even the Ganga rulers had contributed to building this temple at a later stage. Ganga rulers built Jagannath Temple in Puri in the 12th century. The style used to build the Lingaraja temple is Deula style.

Q37) Which of the following villages has become the first to be 100% solar-powered village in Odisha:
A) Balia B) Badapur
C) Kanjei D) Baripatha
Answer: Option D

In 2015, Barapitha village in Odisha got electrified with solar energy and declared as the first 100
percent solar village of the state. Before 2015, the village was unelectrified.

Q38) Kalinga’s king Kharvela was associated with which of the following dynasty:
A) Nanda B) Maurya
C) Chedi D) Satavahana
Answer: Option C

The Chedi clan and kingdom was founded by Chidi, the son of Vidarbha and belonging to the Yadava
dynasty. Chedi was later conquered and ruled by the Paurava King Vasu Uparichara, upon the order of
Indra. Uparichara’s descendant is Shishupala.Mahameghavahana dynasty It was also known as the Chedi dynasty.

Q39) Which is Odisha’s state tree:
A) Chinar Tree B) Indian Fig Tree
C) Sal D) Coconut Tree
Answer: Option B

Ashwathha or peepal tree: One of the most famous trees of the Indian culture, the peepal tree is the
state tree of the state of Odisha.

Q40) What is the name of the first film of Odisha:
A) Sita Bibaha B) Alamara
C) Nua Bou D) Lalita
Answer: Option A


Q41) Biju Patnaik Hockey Stadium at situated in which of the following places of Odisha:
A) Rourkela B) Balasore
C) Bhubaneswar D) Cuttack
Answer: Option A


Q42) The title Kabichandra belongs to which of the following poets:
A) Kalicharan Patnaik B) Ananda Sankar Ray
C) Godabarish Mohapatra D) Jayanta Mohapatra
Answer: Option A

Q43) Panchayat Raj system was introduced in Odisha in the year:
A) 1949 B) 1951
C) 1955 D) 1961
Answer: Option D

In the year 1961, the 3 tier system of Panchayati Raj Institutions was established in the State.

Q44) Which of the following caves of Odisha is a limestone cave:
A) Ratnagiri Cave B) Borra Cave
C) Gupteswar Cave D) None of these
Answer: Option C

Q45) Who is the writer of the famous play Bhata:
A) Sarala Das B) Jagmohan Leela
C) Sudarshan Patnaik D) Kalicharan Patnaik
Answer: Option D

the famous play ‘Bhata’ talks about the turmoil during the famine. It was written by Kalicharan
Patnaik.

Q46) The climate of Odisha is the type of:
A) Tropical B) Sub Tropical
C) Coastal D) None of These
Answer: Option A

Orissa, on the eastern sea board of India, enjoys a tropical monsoon type of climate like most other
parts of the country. Its annual average rainfall is about 1500 mm. There are three major seasons viz.
summer (March to June), monsoon (July to September) and winter (October to February).

Q47) Who was the first woman to be elected to the Odisha Legislative Assembly:
A) Sarala Devi B) Rama Devi
C) Sarojini Devi D) Malati Devi
Answer: Option A

Sarala Devi was born on 19 August 1904 in Narilo village, near Balikuda, in what was then the Orissa
Division of the Bengal Presidency(now in Jagatsinghpur district Odisha) to a very wealthy, aristocratic Zamindar family. Her father was Dewan Basudev Kanungo, and her mother was
Padmavati Devi. Sarala Devi became the first woman to be elected to
the Odisha Legislative assembly on 1st April 1936 and the first female speaker of Odisha Legislative
assembly Sarala Devi

Q48) Who was the first martyr of Odisha:
A) Surendra Sai
B) Jayakrushna Rajguru Mohapatra
C) Chakhi Khuntia
D) Dora Bissoi
Answer: Option B

Jayakrushna Rajguru Mahapatra, popularly known as Jayee Rajguru was one of the early freedom
fighters of India and perhaps the first from Odisha to have attained martyrdom by fighting against the
British Raj.

Q49) Which of the following ancient port was situated near Balasor
A) Kannagara B) Kosamba
C) Katikardama D) Nanigaina
Answer: Option B

Q50) Odisha has launched which mobile app for streaming supply chain management of “Take Home Ration”
A) Mo Chhatua B) E Kalika
C) Mo Sishu D) E Manadeya
Answer: Option A

Odisha gk mcq with answers pdf Link : https://t.me/Sahooji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *